Printfriendly

Surówka z kapusty pekińskiej



letnia surówka

Lato nieodłącznie kojarzy mi się z lekkimi i soczystymi surówkami. Jedną z takich surówek jest niewątpliwie surówka z kapusty pekińskiej. Moja mama nazywa tę surówkę "śmieciówką", ponieważ można do niej dodawać dowolne warzywa, takie które akurat mamy pod ręką. Bardzo dobrze sprawdza się, gdy mamy za dużo warzyw i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Czy też tak macie, że nie możecie oprzeć się kupowaniu tych wszystkich pięknych i kolorowych warzyw? :) 
Dziś przedstawiam jedną z wersji surówki z pekinki, która idealnie nadaje się do letnich obiadów, a także świetnie komponuje się z mięsami z grilla. 
Zajrzyjcie także do Mopsika, po jej pomysł na letnią sałatkę ;) 



surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:
  • 1 kapusta pekińska* 
  • 2 czerwone papryki
  • pęczek rzodkiewek
  • 0,5 ogórka wężowego
  • 3-4 pomidory
  • 1 czerwona cebula lub pęczek dymki
  • sól, pieprz

Dressing:
  • 50ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kapustę pekińską podzielić - poodrywać liście. Z każdego liścia wykroić głąba, zostawić tyko miękką część. Liście kapusty pekińskiej poszatkować i wrzucić do dużej miski.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. 
Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki, jeżeli chcecie aby sałatka miała bardziej wyrazistą strukturę.
Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Pokrojone warzywa dodać do poszatkowanej kapusty.

Przygotować dressing - wszystkie składniki dressingu umieścić w niewielkim słoiczku i energicznie potrząsnąć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można także dodać nieco więcej soku z cytryny i/lub cukru w zależności czy chcemy aby surówka była bardziej kwaśna, czy bardziej słodka. 

Surówkę zalać dressingiem, delikatnie wymieszać i podawać.


------------------------------------

* Postanowiłam do wpisów od czasu do czasu dodawać dopiski, w których będziecie mogli znaleźć informacje dotyczące produktów dostępnych w UK, angielskie nazwy niektórych składników, cen w tutejszych sklepach, a także brytyjskich odpowiedników polskich artykułów, które wykorzystuję do przygotowania moich potraw. Mam nadzieje, ze ten pomysł się Wam spodoba? Dajcie znać co o tym sadzicie?

*Kapusta pekińska ang. chinese leaf lattuce, cena za sztukę w markecie £1.25 (Asda, Tesco, Sainsbury's) widziałam także w polskim sklepie (!) £1.49, nie rozumiem sensu sprowadzania przez polskie sklepy produktów dostępnych na tutejszym rynku, jednak o polskich sklepach i ich asortymencie napiszę w osobnym poście. 

surówka do grilla

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Lubię taką surówkę, u nas, jak wiesz można kupić z beczki taką surówkę nawet, tak jak kiszoną kapustę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę? Nie wiedziałam! Ale przecież kapusta pekińska szybko więdnie i taka surówka nawet na drugi dzień nie jest już taka fajna?

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger