Printfriendly

Turecka zupa z czerwonej soczewicy

Płynne czwartki

Od dość dawna na blogu nie było zupy, a dziś w związku z wciąż trwająca akcją kulinarną - kuchnia turecka chciałabym zaproponować Wam bardzo prostą i jednocześnie niezwykle smaczną zupę z czerwonej soczewicy. Przepis na tą zupę znalazłam na stronie eCurry.

Turecka zupa z czerwonej soczewicy

Składniki
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta płatków chilli (do smaku)
  • szklanka czerwonej soczewicy (150g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 750-1000ml wody
  • 1,5 łyżki suszonej mięty
  • pieprz
  • szczypta sumaku (do smaku)
  • kilka listków świeżej mięty do przybrania

Turecka zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie: .

W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia, przesmażyć na nim pokrojona w drobna kostkę cebulę i starta na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodać paprykę, kumin, płatki chili i koncentrat pomidorowy - wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Dodać soczewice i sol, dokładnie wymieszać i dolać wodę. Przykryć i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż soczewica będzie miękka, około 30 minut. Zupę można zmiksować lub zostawić taką jaka jest, z kawałkami ugotowanej soczewicy. Dodać pokruszone listki mięty i sumak (zostawić nieco do przybrania), przybrać świeżymi listkami mięty i od razu podawać. Jeżeli wolicie krem, to zupę należy najpierw zmiksować, a następnie dodać miętę i sumak. Podawać gorącą. 

Turecka zupa z czerwonej soczewicy

Smacznego!
 Wegetariański obiad V

3 komentarze:

  1. Pychota! Sądząc po składnikach, bardzo aromatyczna zupka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! I nawet zazarty miesozerca zajadal ja ze smakiem i z dokladka :)

      Usuń
  2. świetna, pozywna zupa pełna smaku!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger